Uraanivoima

Sallan uraanivaltaukset Oulangan kansallispuiston kyljessä, Oulankajokivarressa

Paikkatietoikkuna.fi: Sallan valtaustilanne
YLE: Suomen valtauskartta selitteineen helmikuu 2013

Karelian Resources Services Oy:lle (Karelia lähellä Belvedere Resources yhtiötä) myönnettiin 2009 uraanivaltaus Oulangalle Hautajärvelle. Hakemukset oli jätetty kahdesta alueesta: Oulangan Ahvenoja ja Rytilampi, jotka sijaitsevat Ylä-Oulankajokivarressa Sarvisuvannossa ja Venojärvellä. Keväällä 2010 yhtiö kertoi luopuvansa valtauksista.

Alue on Oulangan kansallispuiston Oulangan kanjonin kyljessä ja kuuluisan Karhunkierroksen lähettyvillä Ylä-Oulankajokirannassa, Oulangan, Hautajärven ja Urriaavan kylien läheisyydessä. Kuusamon ja Sallan jokikalastus- ja metsästysseurat, poromiehet, luontojärjestöt, kyläläiset ja matkailuyrittäjät olivat voimakkaasti uraanitutkimuksia vastaan. Myös Sallan ja Kuusamon kunnat vastustivat uraanitutkimuksia ja kaivostoimintaa Kitka-Oulangan alueella. Ruka-Kuusamon matkailuyhdistys ilmoitti ministeriöön vastustavan kantansa uraanitutkimuksia kohtaan Oulangan alueella, joka on Salla-Kuusamo alueen kesämatkailun helmi.

Ylä-Oulankajoki on osa suojeltua Koutajoen (Oulanka-, Savina-, Kitka- ja Kuusinkijoet) rajavesistöä, jonka on määritelty kansainvälisesti erityisen arvokkaaksi. Oulanka- ja Savinajoki on uhanalaisen Paanajärveläisen vaellustaimenkannan tärkeitä kutu- ja poikastuotantoalueita. Oulangan vesistöllä ja kansallispuistolla on merkittävää virkistyksellistä ja retkeilyllistä arvoa alueen paikallisille ja matkailijoille. Sallan kunnanhallitus on esittänyt tiukan vastustavan kantansa tutkimuksia ja uraanikaivostoimintaa kohtaan.

  • Lapin Kansa 11.5.2010: Karelia luopui Etelä-Sallan uraanitutkinnasta
  • Lapin Kansa 24.6.2009 s.8: Salla ei halua uraanivaltauksia
  • YLE uutiset 23.6.2009: Oulangan kansallispuisto saa kansainvälistä huomiota